‘De Oversteek’ maakt veel los.

Het was twee jaar geleden niet meer dan een simpele journalistieke vraag. Wie zijn die 48 Amerikaanse soldaten die op de nieuw te bouwen Nijmeegse stadsbrug – pal naast de redactie van De Gelderlander – worden geëerd?

Niemand die het toen het antwoord kon geven. Er stond weliswaar op de dijk bij de rivier een monument met de namen van de mannen die op 20 september 1944 bij de heroïsche Waaloversteek waren gesneuveld, maar wie ze écht waren…..?

De zoektocht van verslaggeefster Dorine Steenbergen van De Gelderlander
naar de 48 mannen, hun familie en hun levensverhaal, werd een journalistiek
mammoetprMP_boek crossingoject dat nu, op het moment dat 70 jaar Market Garden wordt herdacht, z’n apotheose beleeft.

Het boek De Oversteek is al geruime tijd klaar, maar pas afgelopen donderdag
lukte het schrijfster Dorine Steenbergen om het eerste vertaalde exemplaar van De Oversteek, The Crossing, aan te bieden aan de man die bij de heldhaftige actie een hoofdrol heeft gespeeld: James ‘Maggie’ Megellas.

De inmiddels 97-jarige veel gedecoreerde Amerikaanse oorlogsheld is in Nijmegen vanwege de herdenkingen en zal naar verwachting spoedig de hoogste Amerikaanse onderscheiding, de Medal of Honor, uitgereikt krijgen. Megellas zelf heeft zijn ervaringen tijdens de Waaloversteek beschreven in zijn verfilmde boek De weg naar Berlijn, maar nooit eerder kreeg hij de portretten van zijn 48 gesneuvelde kameraden onder ogen. De Oversteek is ook voor de Amerikaanse krant The New York Times aanleiding geweest aandacht te besteden aan met name de link tussen de brug en de actie in september 1944. A Dutch Town Honors U.S. Soldiers’ Wartime Bravery at Germany’s Edge, luidt de titel van het verhaal over de bijzondere nieuwe Nijmeegse brug, het eerbetoon aan de 48, en de zoektocht van De Gelderlander.

Dorine Steenbergen: „Dat die simpele vraag van twee jaar geleden uiteindelijk zó veel teweeg heeft gebracht, dat had ik niet verwacht. Met name de ontmoetingen met de nabestaanden van die helden in de V.S. zullen mij altijd bij blijven.”

Het boek De Oversteek en de zoektocht van De Gelderlander naar de 48
Amerikaanse helden zijn zondagmiddag uitgebreid aan bod gekomen in de live-uitzending van de NOS over de herdenkingen Market Garden. Vanaf 16.00 uur.

‘De Oversteek’ en ‘The Crossing’ zijn nu te bestellen via webwinkel.gelderlander.nl

Categorie: Boeken, Nieuws.