Wie weet waar het reliëf van Dokter Boes is?

Dr Boes als hopman Uit boekje van dr Elders P Pauwziekenhuis juni 1987Dokter Jan Boes was een held. Hij was chirurg, sinds 1939 baas van het oude ziekenhuis Ziekenzorg en hij was voor niemand bang. Zo moedig als hij was, zo aardig was hij ook. In Nederlands-Indië en in Nederland hielp hij waar hij kon, hij steunde de padvinderij, kocht Sinterklaascadeautjes voor het ziekenhuispersoneel, vergat patiënten een rekening te sturen en leverde salaris in toen het ziekenhuis het moeilijk had.

Wreed is hij uit het leven weggerukt, hij is in 1943 in opdracht van de Duitsers vermoord als vergelding voor de aanslag op een verrader die in Ziekenzorg lag door iemand uit het verzet.

In de hal van het ziekenhuis is in januari 1958 een reliëf onthuld om hem te gedenken. Het was gemaakt door J. Sikken. In 1974 verhuisde dit met het ziekenhuis mee naar de Scheidingslaan. Daar is het bij de operatiekamers gehangen. In 2000 werd ‘Pieter Pauw‘ gesloten.

Niemand weet wat er met het reliëf is gebeurd, het is weg, we hebben er niet eens een plaatje van. Mensen van De Casteelse Poort, Oud-Wageningen en Wageningen 1940-1945 zoeken mee. Dokter Boes hoort in Wageningen!

Uw informatie is welkom op  www.wikiwageningen.nl, of op Wilhelminaweg 22, 6703CD Wageningen.
Bij voorbaat dank. Laurens van der Zee, mede namens de stichting Cultuur in Wageningen en Rondleidingen Wageningen.

Categorie: Nieuws Trefwoorden: .