Boeken

‘De Oversteek’ maakt veel los.

Het was twee jaar geleden niet meer dan een simpele journalistieke vraag. Wie zijn die 48 Amerikaanse soldaten die op de nieuw te bouwen Nijmeegse stadsbrug – pal naast de redactie van De Gelderlander – worden geëerd?

Niemand die het toen het antwoord kon geven. Er stond weliswaar op de dijk bij de rivier een monument met de namen van de mannen die op 20 september 1944 bij de heroïsche Waaloversteek waren gesneuveld, maar wie ze écht waren…..?

De zoektocht van verslaggeefster Dorine Steenbergen van De Gelderlander
naar de 48 mannen, hun familie en hun levensverhaal, werd een journalistiek
mammoetprMP_boek crossingoject dat nu, op het moment dat 70 jaar Market Garden wordt herdacht, z’n apotheose beleeft.

Het boek De Oversteek is al geruime tijd klaar, maar pas afgelopen donderdag
lukte het schrijfster Dorine Steenbergen om het eerste vertaalde exemplaar van De Oversteek, The Crossing, aan te bieden aan de man die bij de heldhaftige actie een hoofdrol heeft gespeeld: James ‘Maggie’ Megellas.

De inmiddels 97-jarige veel gedecoreerde Amerikaanse oorlogsheld is in Nijmegen vanwege de herdenkingen en zal naar verwachting spoedig de hoogste Amerikaanse onderscheiding, de Medal of Honor, uitgereikt krijgen. Megellas zelf heeft zijn ervaringen tijdens de Waaloversteek beschreven in zijn verfilmde boek De weg naar Berlijn, maar nooit eerder kreeg hij de portretten van zijn 48 gesneuvelde kameraden onder ogen. De Oversteek is ook voor de Amerikaanse krant The New York Times aanleiding geweest aandacht te besteden aan met name de link tussen de brug en de actie in september 1944. A Dutch Town Honors U.S. Soldiers’ Wartime Bravery at Germany’s Edge, luidt de titel van het verhaal over de bijzondere nieuwe Nijmeegse brug, het eerbetoon aan de 48, en de zoektocht van De Gelderlander.

Dorine Steenbergen: „Dat die simpele vraag van twee jaar geleden uiteindelijk zó veel teweeg heeft gebracht, dat had ik niet verwacht. Met name de ontmoetingen met de nabestaanden van die helden in de V.S. zullen mij altijd bij blijven.”

Het boek De Oversteek en de zoektocht van De Gelderlander naar de 48
Amerikaanse helden zijn zondagmiddag uitgebreid aan bod gekomen in de live-uitzending van de NOS over de herdenkingen Market Garden. Vanaf 16.00 uur.

‘De Oversteek’ en ‘The Crossing’ zijn nu te bestellen via webwinkel.gelderlander.nl

Categorie: Boeken, Nieuws |

In de slagschaduw van de oorlog

slagschaduw-oorlogHerinneringen aan een jeugd in de jaren dertig en veertig

Hoe maakte een kind op de Veluwe de crisis mee, en de Tweede Wereldoorlog die daarop volgde? Vanaf deze week is dat te lezen. Het boek ‘In de slagschaduw van de oorlog, herinneringen aan een jeugd in de jaren dertig en veertig’ van Wouter Hugo Douma is nu te koop.

Douma was 12 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij is geboren in Maastricht, maar verhuisde al snel naar Bennekom en vervolgens naar Wageningen. Hij maakte de dramatische evacuatie van 10 mei 1940 mee. Hij zag bombardementen, een mogelijke V1-inslag en later de geallieerde parachutisten boven de Ginkelse Heide.

In het kippenhok 

In de oorlogswinter moest hij met zijn ouders en broertje vluchten naar De Glind, een dorp tussen Leusden, Scherpenzeel en Barneveld. Zij woonden daar een tijd bij een boer in het kippenhok. Toen ze terugkeerden troffen zij hun huis en hun stad in puin.

Maar Douma schreef ook over het gewone gezinsleven, de middelbare school en de gereformeerde kerk. Het leverde een mooi tijdsbeeld op van het leven op de Veluwe en in de Vallei, voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog bleef Douma in Wageningen. Hij ging er sociologie studeren en werd wetenschappelijk hoofddocent. In de jaren tachtig zat hij in het college van bestuur van Wageningen UR, toen nog de Landbouwhogeschool. Op late leeftijd blikte Douma terug op zijn jongensjaren. Wouter Hugo Douma is overleden op 22 maart 2012. Het boek is uitgegeven door zijn nabestaanden.

‘In de slagschaduw van de oorlog’ is verkrijgbaar voor 12,50 euro. Mail naar: leendertdouma@xs4all.nl onder vermelding van ‘In de slagschaduw van de oorlog’.

Categorie: Boeken, Nieuws |

Historische jeugdroman over Ouwehands Dierenpark in oorlogstijd

Het-PapegaaienmeisjeOp zondag 29 september, vlak voor de kinderboekenweek 2013, presenteerde de Veenendaalse schrijfster Susanne Honders haar historische jeugdroman ‘Het Papegaaienmeisje’ in Ouwehands Dierenpark, Rhenen.

Het verhaal van Wies, het Papegaaienmeisje, en haar vrienden is gebaseerd op de geschiedenis van Ouwehands Dierenpark ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Met deze jeugdroman maakt Susanne Honders het thema oorlog, de Slag om de Grebbeberg, de Jodenvervolging en de opmerkelijke geschiedenis van de dierentuin op vernieuwende wijze toegankelijk voor jongeren (en ouderen) vanaf 11 jaar.

 

Categorie: Boeken, Nieuws |

Wageningse oorlogsjaren – En dan komt de angst

En dan komt de angst“Het zijn dingen die ontzettend ingrijpen in het leven van een kind, ook al ben je vijf jaar.” Herman van Brussel kan zijn ervaringen in mei 1940 nog goed herinneren. Hij stelde ze op schrift, net als zijn vele andere oorlogsherinneringen.

Van Brussel woont al vanaf zijn zeventiende jaar niet meer in Wageningen, maar denkt in de laatste jaren steeds vaker terug aan zijn jeugdjaren, aan de omgeving van de Lindenlaan waar hij opgroeide en er de enerverende oorlogsjaren meemaakt. Hij schreef er een boek over onder de naam ‘En dan komt de angst.’ De 92 pagina’s gebonden uitgave ligt sinds deze week voor 19,50 euro in de winkel (onder meer bij boekhandel Kniphorst) en is een uitgave van Kontrast in Oosterbeek.

Lees verder in De Veluwepost

En dan komt de angst – Autobiografisch verhaal van een jongen in oorlogstijd

Herman van Brussel

Vormgeving
omslag: alphabeeld – Marije Rosing
binnenwerk: Uitgeverij Kontrast

Uitgeverij Kontrast 2013
ISBN: 978 94 90834 33 3
NUR: 688

Categorie: Boeken |

V1 op Wageningen was een oorlogsmisdaad

De burgemeester had geen tijd en ook een wethouder kon zijn agenda niet vrijmaken. Museumvertegenwoordiger Jan Fogtelo was wél in staat om het eerste boek ´Met vuurstaart en ratelend geluid´ aan te nemen. Dat gebeurde woensdagmiddag in centrum Het Schip van Blauw.
Auteur Wim Bosman beschrijft in zijn boek de hypothese dat de inslag op het Roode Dorp op 26 maart 1943 een regelrechte oorlogsmisdaad was. Vanaf 2005 is hij bezig met onderzoek er naar.
Het boek is de weerslag van al die gesprekken en archiefbezoeken. Een onderzoeksverslag met een duidelijk eigen mening. Geen wetenschappelijk werk, wel een makkelijk leesbaar geheel met aannames.

Lees verder in De Veluwepost »

Categorie: Boeken, Nieuws | Trefwoorden: , | Reageer »

Wageningen herdenkt – 60 jaar vrijheid

Nederlands/Engelse uitgave

In Wageningen wordt dit jaar (2005) voor de zestigste keer de Tweede Wereldoorlog herdacht. Maar ook de bezetting van Japan in Nederland-Indië en de verschillende vredesmissies van Nederland na de Tweede Wereldoorlog nemen een belangrijk plaats in tijdens de herdenkingen in Wageningen.
In dit speciale herdenkingsboek vertelt Alexander Pechtold, burgemeester van Wageningen, op welke wijze Wageningen herdenkt en waarom het belangrijk is dat te blijven doen. U kunt lezen over de Slag om de Grebbeberg, de geschiedenis van Wageningen, de capitulatie in hotel De Wereld en de bezetting van Japan in Nederlands-Indië. Daarnaast vertelt een aantal mensen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek bevat vele foto’s die u langs de herdenkingen door de jaren heen leiden.

Wageningen herdenkt
60 jaar vrijheid
Uitgave: Van Eck & Oosterink uitgevers
Journalistieke bijdragen/redactie Rita Harmelink Producties Epse
IBSN 90 77533 00 1

Categorie: Boeken | Trefwoorden: | Reageer »

Gevangen in het land tussen Arnhem en Grebbelinie

Historicus en schrijver Jan Blokker presenteerde afgelopen woensdagmiddag zijn nieuwste boek ‘Achter de laatste brug, gevangen in het land tussen Arnhem en de Grebbelinie’. Dit deed hij in het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

Drieënhalve dag duurde de oorlog achter de Grebbelinie, zo omschrijft historicus Jan Blokker zelf zijn boek. Toen de eerste bewoners een week na de Duitse aanval in mei 1940 voorzichtig waren teruggekeerd van hun evacuatieadressen, troffen ze ruïnes aan. Ze ruimden de rommel op en gingen weer aan het werk. De rust was teruggekeerd.

Die rust bleek betrekkelijk. In september 1944 namelijk kwam de oorlog in volle hevigheid terug. ,,Dat boeide mij”, legt hij bij zijn presentatie uit. ,,De bevolking kreeg na 1940 weer met de oorlog te maken. Hoe gingen ze met deze verstoring van de orde om? Ik beschrijf in dit boek de verhalen van de gewone mensen. Zij hadden niet om deze oorlog gevraagd. Nee, het kwam weer naar hun toe.”

Lees verder in Ede Stad »

Categorie: Boeken, Nieuws | Trefwoorden: | Reageer »

Kleine kroniek – van het verzet in Wageningen over de periode 1940-1945

Kleine Kroniekdoor F. van der Have

Voorwoord auteur.
Gewone verhalen rondom Wageningen in de periode 1940-1945. Van veel mensen zijn de schuilnamen gebruikt, want het ging niet allereerst om hen, maat om de goede zaak.
De verhalen dreigden verloren te gaan. Het aantal mensen dat de ware aard van het nationaalsocialisme doorzag, was niet zo groot.
Ons volk was slecht voorbereid op de oorlog, nog slechter op een bezetting. Dat gold voor de ambtenaren van hoog tot laag, dat gold voor ons allemaal.
‘Nietemin traden zij aan en vochten, het leger der gezochten’

Kleine Kroniek
Van het verzet in Wageningen over de periode 1940-1945.
F. van der Have
Uitgever van Eck/Oosterink Ochten.1983

Categorie: Boeken | Trefwoorden: | Reageer »

Het Roode dorp en de V1

Het Roode Dorp en de V1Over de oorzaak van de ramp in het Roode Dorp op vrijdag 26 maart 1943 lopen de meningen sterk uiteen. Nu is er een boek over verschenen bij de Historische Vereniging Oud-Wageningen.
Olinga realiseerde zich dat de waarheid, na zoveel jaren, nog moeilijk te achterhalen zou zijn. Als oud-rechercheur heeft hij de oorzaak van de ramp onderzocht, zoals hij vroeger levensdelicten onderzocht. Als een rode draad loopt zijn onderzoekmethode door het verhaal heen, die hij de methode van de ‘zeven gouden W’s’ noemt. Hij stelde zich allereerst de volgende zeven onderzoeksvragen: wat is er gebeurd, wanneer is het gebeurd, waar is het gebeurd, wie waren de slachtoffers, waarmee is het gebeurd, op welke wijze is het gebeurd en waarom is het gebeurd?

Meer informatie / bestellen »

Het Roode Dorp en de V1
Een reconstructie van de rampavond
Gerard Olinga
Een uitgave van de Historische vereniging Oud-Wageningen
Historische reeks no. 12
ISBN 978 9490 826 1
Vormgeving: gaw ontwerp en communicatie, Wageningen
Druk: Verweij en Jonk drukkers en printers Wageningen.

Categorie: Boeken, Verhalen | Trefwoorden: , | Reageer »

Hier heerscht de Engelsche Ziekte

Hier heerscht de Engelsche ZiekteStudentenverzet in Wageningen – Ir. S. Maso

Het Wageningse studentenverzet is nooit eerder zo uitgebreid te boek gesteld. Toch is er in en rond de Wageningse Hogeschool tijdens en na de oorlogsjaren veel gebeurd dat niet vergeten mag worden. Aan de hand van eigen dagboekaantekeningen en vele ander bronnen heeft de auteur een indringend beeld geschertst van het wel en wee van de studenten en hoogleraren die hierbij een rol hebben gespeeld.
Veel aandacht is er voor de perikelen rond de loyaliteitsverklaring en de deportaties naar Duitsland. Reeds tijdens de bezetting werden richtlijnen geformuleerd voor de naoorlogse zuivering van de academische wereld. Ook werden er plannen beraamd voor een vernieuwing van de studentenwereld.

Hier heerscht de Engelsche Ziekte
Studentenverzet in Wageningen
Ir. S. Maso
Uitgeverij H. Veenman & Zn Wageningen 1993
Omslagontwerp: Niek Smaal, Kniphorst Boekhandel Wageningen
Henk van Amersfoort, Veenman Drukkers Wageningen
Tekstbewerking: J.H.G. te Boekhorst
ISBN 90 278 1534 8

Categorie: Boeken | Trefwoorden: , | Reageer »

10 mei 1940 – Wageningen in oorlogsbrand

10 mei 1940Het boek begint op 28 augustus 1939, de dag waarop de Algemene Mobilisatie wordt afgekondigd en eindigt in juni 1940, als het dagelijks leven aarzelend op gang is gekomen.

Het boek geeft een compleet beeld van de geweldige logistieke prestatie die onder leiding van het gemeentebestuur van Wageningen werd neergezet. Daarnaast is het vaak ontroerend om te lezen hoe enkele ooggetuigen die in het boek aan het woord komen deze tien bange dagen in mei 1940 hebben beleefd.

Het eerste exemplaar werd op 10 mei 2005 aangeboden aan wethouder Tineke Strik van de gemeente Wageningen.

Ad Rietveld

Historische Reeks Ver. Oud-Wageningen no 11 2005

 

Categorie: Boeken, Nieuws | Trefwoorden: | Reageer »

Een eerlijcke plaets – Memorboek van Joods Wageningen en omgeving

Een eerlijcke plaetsIn dit Memorboek wordt over de periode van de 16e tot en met de 20e eeuw verhaald over vele niet eerder gepubliceerde zaken en over een aantal eerder verschenen teksten die voor dit Memorboek zijn bewerkt en aangevuld met nieuwe gegevens.

Het initiatief voor deze uitgave werd genomen door de stichting Joods Gedenkteken Wageningen en omgeving.

De hoofdtitel ‘Een eerlijcke plaets’ is ontleend aan het octrooi uit 1668 waarin de bank van lening houder Isaac Adolphs een eerlijcke plaets in de zandafgraving aan de oostzijde van de stad werd toegezegd om als begraafplaats te dienen.

Het Memorboek bevat vele namen van Joden die hier woonden, werkten en actief waren in de kille, ook de namen van hen die tijdens de Shoah gedeporteerd werden en niet terug keerden.

Een eerlijcke plaets
Memorboek van Joods Wageningen en omgeving

A.G. Steenbergen

2002 Stichting Joods Gedenkteken Wageningen

ISBN 90 9016386 7
Ontwerp omslag en grafische verzorging:
Ontwerpbureau GOW, Wageningen
Drukwerk: Grafisch Service Centrum Van Gils B.V. Wageningen

 

 

Categorie: Boeken | Trefwoorden: | Reageer »

Bouwen en Bommen op de Wageningse Berg

Bouwen en bommen op de Wageningse BergHet boek gaat over het bouwen van huizen in de Hamelakkers (Sahara) rond 1920-1924 en over de bommen die vielen op de wijk op 17 september 1944 toen de Slag om Arnhem begon.

De presentatie van het boek was op 20 september 2004 in het kerkelijk centrum de Vredehorst.

Bouwen en Bommen op de Wageningse Berg
Reinier A.R. Elders
Historische Reeks Oud-Wageningen no. 10
Deel I 2004
Deel II 2006
ISBN 9090183396

Categorie: Boeken | Trefwoorden: , , | Reageer »