Silbertanne moord

Toen in 1941 de renovaties van het ziekenhuis gereed waren, liet chirurg en ziekenhuisdirecteur dokter Jan Boes de vaderlandse driekleur hijsen, waardoor hij het risico liep van een confrontatie met de Duitse
bezettingsmacht. Boes negeerde ook een bevel van de Rijkscommissaris voor Nederland dr. Seyss Inquart, om bij de politie op te geven wie in het ziekenhuis waren opgenomen. Alle personen die met een schot, steek
of slagverwondingen werden opgenomen moesten direct worden gemeld bij de politie.

Als vergelding op de moord van Iprenburg werd Jan Boes op 28 oktober 1943 voor zijn huis aan de Hesselink van Suchtelenweg 10 doodgeschoten. Hij kwam net terug van een kort verhoor, afgenomen door de Sicherheits Dienst, in verband met de moord op Cornelis Iprenburg.

Om 20.53 uur werd hij bij het openen van zijn garagedeur beschoten vanaf de overkant. Er werden drie schoten op hem gelost, waarna hij direct overleed.

Dokter Boes zat in het doktersverzet, dat zeer intensief werd gevoerd. Het was de bedoeling dat ook nog twee anderen, waaronder een hoogleraar van de Landbouwhogeschool, omgebracht zouden worden, maar dit is om onbekende redenen niet doorgegaan.

Deze liquidatie was een zogenoemde Silbertanne-moord, een methode die op 5 september 1943 was ingesteld, waarbij terreur tegen NSB-mensen beantwoord werd met tegen-terreur: voor elk slachtoffer als represaille drie andere (vooraanstaande) personen. Aangezien de NSB te zwak was om dit uit te voeren, werd de regeling door de Sicherheits Dienst gedaan en de uitvoering door Nederlandse SS-ers.
Jan Boes werd vermoord door twee Nederlandse SS’ers G.J. Koopman en A. de Man die vanuit Arnhem naar Wageningen waren gestuurd. Oberstürmführer Huhn, die de moord had geënsceneerd leidde het onderzoek naar de dood van Boes.

Categorie: Verhalen.