Naamwand Monument voor de Gevallenen onthuld

Op vrijdag 20 september is de naamwand onthuld op het Monument voor de Gevallenen. Mevrouw Christensen, mevrouw Van Dongen-De Beus, de heer Lammers en de heer Van de Weerd, allen nabestaanden, verrichten gezamenlijk de onthullinghandeling. Dit gebeurde tijdens een plechtige bijeenkomst in aanwezigheid van onder meer de nabestaanden van de slachtoffers. Tijdens de bijeenkomst werden onder meer bloemen bij het monument gelegd door leerlingen van de Johan Frisoschool en de Ireneschool.

Een werkgroep is al vier jaar bezig om de namen van de Wageningse burgerslachtoffers op een monument zichtbaar te maken. Tot nu toe was er vooral aandacht voor omgekomen Wageningse militairen en Joodse slachtoffers, nu worden ook burgers zichtbaar die door oorlogshandelingen omkwamen. Te denken valt bijvoorbeeld aan bominslagen, granaataanvallen, evacuatie, verzetsactiviteiten en gedwongen tewerkstelling elders.
De werkgroep is vooral bezig geweest om de juiste lijst met namen duidelijk te krijgen. De basis daarvan ligt bij de website Wageningen1940-1945.nl, waarvoor al vele jaren voorwerk was verricht en burgerslachtoffers een gezicht kregen. Uiteindelijk zijn het 199 namen geworden, waarvan ook de omstandigheden waaronder zij omkwamen bekend zijn.

onthulling naamwand monument 1940-1945 Wageningen
Het gedicht van de verzetsman en dichter Ben Sikken ‘Avond aan de rivier’ werd voorgedragen door zijn neef Ben Sikken.

Categorie: Nieuws.