Monument Costerweg uitgebreid met namen

Monument gevallenen Wageningen

Het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen krijgt op vrijdagmiddag 20 september een belangrijke aanvulling. Dan worden vier marmeren platen tegen de halfronde gemetselde wand bevestigd, waarop 195 namen staan van Wageningse burgerslachtoffers uit de periode 1940-1945.

Vrijdag 20 september om 15.00 uur is de officiële onthulling  bij het monument aan de Costerweg.

Werkgroep Naamwand

Een burgerwerkgroep is al drie jaar bezig met het project, nadat in 2009 de eerste aanzet daartoe werd gegeven. Die kwam van Gert van de Weerd, zoon van een verzetsman die in september 1944 op de Wageningse Berg werd gefusilleerd. Hij vond dat de namen van de burgerslachtoffers zichtbaar moesten worden. Daarmee krijgt het wat statische monument een wat meer ‘menselijk’ aanzicht. Een gedachte die de laatste vijftien jaar overal in Nederland ingang krijgt: namen van slachtoffers ‘zichtbaar’ maken waarmee de herinnering aan die jaren ook voor een jongere generatie beter inzichtelijk wordt.

 

 

Het initiatief werd later opgepakt door Hennie Slotboom-Bitter en Martin Brink. Eerstgenoemde is de persoon achter de veel geraadpleegde website http://www.wageningen1940-1945.nl terwijl Brink initiator was van het in 2010 gerealiseerde Indië-monument aan de Nudestraat. Samen vormen ze de ‘Werkgroep Naamwand’.

 

Monument met geschiedenis

 

Het monument aan de Costerweg is nu nog een wand met daarvoor een groot wit kruis. Het staat symbool voor alle gevallenen in Wageningen. In 1946 was het slechts een eenvoudig kruis dat was geplaatst door Wageningse oud-verzetsmensen die hiermee hun gevallen strijdmakkers eerden.

 

Uit de overgebleven ingezamelde gelden voor het Nationaal Bevrijdingsmonument Wageningen (op het huidige 5 mei Plein) werd in 1953 een nieuw monument op de plaats van het kruis geplaatst. Het werd een halfgebogen gemetselde muur, voorzien van een trappartij met ervoor een groot wit kruis. Het stond in een parkachtig geheel bij een vijver. In de jaren zestig werd de omgeving gereconstreerd vanwege de toenemende drukte in de haven en werd de naam Nieuweweg veranderd in Laurens Jansz. Costerweg, tegenwoordig kortweg Costerweg. Er kwam een verhoogd plantsoen waardoor de trappartij in de grond verdween.

 

 

Monument gevallenen 1946

 

Namenlijst

 

Op de wand komen 195 namen. De lijst is zeer zorgvuldig en slechts na gedegen onderzoek tot stand gekomen. Daarvoor gelden velerlei criteria. De belangrijkste: het zijn burgerslachtoffers die ingeschreven waren of zijn geweest bij de gemeente Wageningen in de periode 10 mei 1940 (begin oorlog in Nederland) tot en met 2 september 1945 (officieel einde van de Tweede Wereldoorlog). Het overlijden was duidelijk ten gevolge van oorlogshandelingen. Bijvoorbeeld na een bominslag of bij verzetsactiviteiten.

 

Steenhouwerij

 

De gedenkplaten kunnen gerealiseerd worden dankzij belangeloze (!) medewerking van Steenhouwerij Buddingh te Veenendaal. De wortels van deze koninklijk erkende onderneming liggen sinds 1873 in Wageningen waardoor de directie feilloos de plaatselijke situatie aanvoelt. Zo werd in 1946 de gedenksteen aan de Beekstraat door dit bedrijf geschonken en plaatste men in 2011 stenen op de graven van de Joodse dames Ester en Betje Cohen op de begraafplaats in Wageningen. Tot midden zestig had de steenhouwerij een vestiging in de Havenstraat.

 

Positieve reacties

 

De naamplaten worden met instemming van het college van burgemeester en wethouders bevestigd. Vooraf is advies gevraagd aan Wageningse vertegenwoordigers van verschillende instanties die met het monument te maken hebben. Die reageerden positief. Nabestaanden zijn er ook mee ingenomen en reageerden vaak zeer emotioneel dat nu eindelijk ‘de naam zichtbaar wordt’.

Bron: Gemeente Wageningen

Categorie: Nieuws.