Krijthehof Wageningen

Het College van B&W heeft besloten om een nieuwe zijstraat aan de noordkant van de Haarweg de naam Krijthehof te geven.
De tweelingzussen Eltien (1909-1945) en Neeltje (1909-1990) Krijthe studeerden voor de oorlog aan de Landbouwhogeschool, werden beiden landbouwkundig ingenieur, en bleven vervolgens in Wageningen om onderzoek te doen. Vanaf 1927 woonden zij op de bovenverdieping van de boerderij Wolfswaard.

Op 20 mei 1944 werden de joodse onderduikers Theodoor en Marie Stoppelman, broer en zus, door de Duitsers op Wolfswaard gevonden. Enkele andere bewoners konden op tijd ontkomen, maar de Stoppelmannen en de zusjes Krijthe werden gevangen genomen.
Eltien en Neeltje Krijthe werden, na 5 dagen in het huis van bewaring in Arnhem, per vrachtauto naar Kamp Vught gebracht. Begin september 1944 werden de gevangenen overgebracht naar Kamp Ravensbrück. Eltien Krijthe is op 4 maart 1945 overleden in Ravensbrück. Neeltje overleefde in totaal zeven concentratiekampen met als laatste Kamp Salzwedel. Na de oorlog keerde ze niet meer terug naar De Wolfswaard, maar ging bij haar ouders wonen en later bij haar jongere zus in Bennekom. Het landbouwkundig onderzoek aan de Landbouwhogeschool pakte ze weer op. Zij overleed in 1990 in Bennekom.

Op 22 november 1973 ontvingen Neeltje en Eltien (postuum) de Yad Vashem onderscheiding voor het redden van Joden van deportatie.

Eltien en Neeltje Krijthe

Foto en meer over Eltien en Neelthe Krijthe: wageningen1940-1945.nl

Categorie: Nieuws.