Er reed een trein naar Sobibor

trein-sobiborHerdenkingsconcert 27 april 2013 grote kerk Wageningen

“Er reed een trein naar Sobibor. Deze vertrok op 1 juni 1943 vanuit Westerbork, volgepropt met 3006 Joden in vijftig veewagens. Ik was een van hen”. Jules Schelvis

Op initiatief van de stichting Nationale Herdenking Joure zal in de periode van 27 april tot en met 4 mei 2013 een zestal concerten gegeven worden waarin het verhaal van Sobibor-overlevende Jules Schelvis centraal staat. Jules Schelvis was 22 jaar toen hij en zijn vrouw Rachel niet meer konden ontsnappen aan de klauwen van de alles verslindende nazimachine. Beiden werden opgepakt in hun woonplaats Amsterdam, bij de razzia van 26 mei 1943. Na een paar dagen in het doorgangskamp Westerbork werden zij met veewagentrein getransporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor. In deze trein zaten 3006 Joden. De meesten van hen werden onmiddellijk na aankomst in Sobibor vergast. Rachel ook.
Jules behoorde tot de 81 sterke, jonge mannen die werden geselecteerd om als Arbeitsjuden te werken; na de oorlog bleek dat hij de enige overlevende van zijn transport was. Tijdens het concert vertelt Jules Schelvis – inmiddels 92 jaar oud – in fragmenten over de reis naar Sobibor. Hij schetst daarbij een zeer reëel beeld: hoe zag de wagon er van binnen uit, wie waren zijn lotgenoten, wat bespraken zij met elkaar en wat waren zijn gedachten en emoties tijdens de verschrikkelijke reis?

De fragmenten worden afgewisseld met live muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, dirigent Jan Vermaning, met medewerking van Marjolein Niels (mezzo-sopraan). Het geheel wordt ondersteund door unieke historische beelden uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Zowel de initiatiefnemers als Jules Schelvis zelf willen met dit concert de herinnering aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog levend houden voor volgende generaties. Om die reden is er voor het voortgezet onderwijs een speciaal lespakket samengesteld waarin – als leidraad – deze episode van het leven van Schelvis beschreven staat.
Zaterdag 27 april – Grote kerk te Wageningen, aanvang: 20.15 uur
Zondag 28 april – St. Jozefkathedraal te Groningen, aanvang: 16.00 uur Woensdag 1 mei – Maria Magdalenakerk te Goes, aanvang: 20.15 uur Donderdag 2 mei – St. Willibrordkerk te Utrecht, aanvang: 20.15 uur
Vrijdag 3 mei – Bovenkerk te Kampen, aanvang: 20.15 uur
Zaterdag 4 mei – H. Mattheuskerk te Joure , aanvang: aansluitend aan de nationale dodenherdenking (ong. 20.45 uur)

Tevens radio 4 opnamen door omroep MAX
Voorverkoop: Kaarten zijn nu al te bestellen via:
Locale VVV’s of voorverkoop@nederlandherdenkt.nl of 06-55963218
Prijzen: volwassenen 15,= (aan de kassa 17,50), scholieren 5,00 (aan de kassa 7,50)
Informatie: www.nederlandherdenkt.nl

Categorie: Nieuws.