Battlefieldtour ‘Sporen van de Slag om Arnhem’.

Op zaterdag 15 september 2012 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek in het kader van de herdenking van de Slag om Arnhem van september 1944 een battlefield tour door Arnhem en Oosterbeek met als onderwerp:
‘Sporen van de Slag om Arnhem’.

De Slag om Arnhem was deel van een veel grotere operatie die de codenaam ‘Market Garden’ had. Tijdens deze operatie moesten drie Airborne divisies vanaf de Belgische grens bij Lommel tot Arnhem de bruggen over de diverse waterwegen veroveren,
waarna het 30e Britse Corps naar Midden-Nederland kon oprukken. Bij Arnhem mislukte de verovering van de brug over de Rijn.

Tijdens deze tour in Arnhem en Oosterbeek bezoeken we de landing- en droppingterreinen van de 1e Britse Airborne divisie. We volgen daarna de opmarsroutes van de
parachutistenbataljons naar de Rijnbrug en omgeving in Arnhem, het St. Elisabeths Gasthuis en de wijk Lombok. Vervolgens eindigen we bij de omsingeling van de Airborne troepen rondom het hoofdkwartier in hotel Hartenstein, en de gevechten rond de N.H. kerk in Oosterbeek-Laag. Ter afsluiting brengen we een bezoek aan de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

De tour begint om 09.30 uur vanaf de Talsmalaan naast het restaurant Kleyn Hartensteyn in Oosterbeek.

De busrit wordt afgewisseld met korte wandelingen. Zowel in de bus als op verschillende plaatsen in het terrein geven gidsen uitleg over de gebeurtenissen in september 1944 en tonen u de sporen van deze gevechten die na 68 jaar nog steeds te zien zijn.

De lunch wordt gebruikt in restaurant Schoonoord in Oosterbeek, op de plaats van het voormalige hotel Schoonoord, één van de hospitalen tijdens de slag. Om 17.00 uur zijn we weer in Oosterbeek terug.

Categorie: Nieuws Trefwoorden: , .